Ingen billede
En varieret kost giver de fleste mennesker alle de vitaminer og mineraler, de behøver. I denne artikel kigger vi lidt nærmere på hvordan vi spiser sundt og hvor du finder vitaminer og mineraler.
Vegetarer og veganere skal sørge for at få nok B12 vitamin, som de fleste mennesker får fra kød. Alternative kilder er æggeblommer, mælk og ost.
Madens indhold af mineraler og vitaminer er stærkt afhængig af, hvordan du tilbereder den. Mange nyttige stoffer går tabt, hvis du koger maden for længe.
Frisk frugt og grønt har et højt vitaminindhold. Dybfrossen frugt og grønt indeholder som regel sammen mængde næringsstoffer som friske varer, men de mister den karakteristiske friske sprødhed.
Spis frugt og grønt så ofte som muligt, gerne 6 gange om dagen, og kog dem i så kort tid som muligt. For at bibeholde næringsstofferne bør de dampes, lynsteges, bages eller sauteres i en smule olie. Derved beholder de også de gode vataminer og mineraler.
Når kød steges i en gryde, så steg grøntsagerne sammen med kødet, og tilsæt de grøntsager, som kun skal have kort stegetid, mod slutningen af stegetiden.
Når du koger grøntsager, så brug så lidt vand som muligt, og anvend bagefter vandet til fond, suppe eller sauce. På den både måde får du alle vitaminer og mineraler fra grøntsagerne og intet går derved tabt.
Herunder findes du nogle dejlige opskrifter med grøntsager.
Link til: Thailandsk grøntsagsgryde
Link til: Grøntsagsrisotto med parmesan
Link til: Laks med lynstegte grøntsager
Link til: Grøntsagspie med sprød sesamoverflade
Madens indhold af mineraler og vitaminer er stærkt afhængig af, hvordan du tilbereder den. Mange nyttige stoffer går tabt, hvis du koger maden for længe.
Frisk frugt og grønt har et højt vitaminindhold. Dybfrossen frugt og grønt indeholder som regel sammen mængde næringsstoffer som friske varer, men de mister den karakteristiske friske sprødhed.
Spis frugt og grønt så ofte som muligt, gerne 6 gange om dagen, og kog dem i så kort tid som muligt. For at bibeholde næringsstofferne bør de dampes, lynsteges, bages eller sauteres i en smule olie. Derved beholder de også de gode vataminer og mineraler.
Når kød steges i en gryde, så steg grøntsagerne sammen med kødet, og tilsæt de grøntsager, som kun skal have kort stegetid, mod slutningen af stegetiden.
Når du koger grøntsager, så brug så lidt vand som muligt, og anvend bagefter vandet til fond, suppe eller sauce. På den både måde får du alle vitaminer og mineraler fra grøntsagerne og intet går derved tabt.
Herunder findes du nogle dejlige opskrifter med grøntsager.
Link til: Thailandsk grøntsagsgryde
Link til: Grøntsagsrisotto med parmesan
Link til: Laks med lynstegte grøntsager
Link til: Grøntsagspie med sprød sesamoverflade