Mad og Drikke - www.mad-og-drikke.dk

Supper

Supper

I denne artikel går vi ind og kigger på hvilke slags grundsupper der er de mest almindelige samt hvad de består af. Alle supper har jo deres eget præg til en dejlig middag.

Bisque supper

Pureret suppe på skaldyr, såsom hummer, rejer etc.. Tidligere også baseret på fjerkræ.

Bouillon supper

Klaret suppe, kogt på kød, fisk, vildt eller fjerkræ og urter, eller som ren grønsagsbouillon.

Bouquet garni supper

Krydderbuket, typisk sammensat af persille, timian og laurbærblad, og bundet sammen med bomuldsgarn eller et porreblad.

Cremesuppe

Suppe baseret på bechamel af mælk, mel og smør. Eller en bouillon kogt kraftigt ned sammen med fløde eller cremefraiche 38 % og lieret med æggeblommer.

Chowder supper

Fyldig suppe af amerikansk oprindelse på fisk og/eller skaldyr, især clam chowder. Tilberedes med mælk eller fløde, eller tomat.

Consomme supper

Kraftig klaret suppe (bouillon) som både kan serveres varm eller kold. Kold consomme smager af  mindre og bør derfor være kraftigere end den varme. Consomme double er særlig koncentreret pga. ekstra indkogning.

Fond supper

Grundsuppe, ofte i form af indkogt bouillon, anvendt som basis for supper og saucer. En mørk fond er kogt på ben, kød og urter som først har været brunet kraftigt, normalt i ovnen.

Klarede supper

Modsat jævnede eller purerede supper. Klarede supper passeres gennem en si og får et opkog med æggehvide som opsamler evt. urenheder, hvorefter de sies på på ny gennem et klæde. Eller æggehviderne kan tilsættes suppen fra starten. Der krydres med salt og peber før klaring med æggehvide.

Jævnede supper

Fælles betegnelse for purerede supper, velouteer, samt cremesupper tilberedt med hvid opbagning.

Liering/legering – legerede supper

Jævning med æggeblommer, der er pisket let med lidt af den varme suppe eller med fløde. Suppen må ikke koge efter blommerne er tilsat, i så fald skiller den. Koges den igennem, må den sies inden serveringen.

Måltids supper

Sammensat, solid og som oftest lettere jævnet suppe som fx borsjtj (Østeuropa), hot pot (Britisk) og petites marmites (Frankring), eller original gullash-suppe (Ungarsk:gulyas).

Pureret suppe

Suppe jævnet ved purering af (en del af) ingredienserne, fx bisque. Undertiden med særligt stivelsesholdige råvarer som fx kartofler. Gule ærter er et eksempel på en meget solid suppe, hvor ærterne enten er udkogte eller purerede.

Suppevisk supper

En bouquet garni sammensat af persille, porre og selleritop.

Veloute supper

Suppe jævnet med en lys opbagning (roux) og evt. æg og smør.

Herunder får du inpsiration til en del middagssupper der er fyldt med lækre smagsfulde ingredienser.

Link til: Spansk muslingesuppe

Link til: Spinatsuppe med løgmuffins

Link til: Asiatisk kyllingesuppe med nudler

Link til: Jordskokkesuppe med ristede hasselnødder
Muligheder

Kategorier

Beskrivelse
Supper artikel

URL
https://www.mad-og-drikke.dk/mad-drinks-artikel/supper/

Søgeord
supper, artikler, mad, information, middag, skaldyr, hummer, fjerkræ

Mad og Drikke - www.mad-og-drikke.dk

Du benytter en forældet browser til internettet, hvilket kan være farligt. Læs mere her