Logo
www.mad-og-drikke.dk

Gås med det hele

(1) 4 Personer

Ingen billede
Intet billede
Personer:
Antal
Ingredienser
Info
1
stk
Gås "på 3-4 kg"
på 3-4 kg
6
stk
Æbler
2
dl
Svesker
1
stk
Appelsin
1
stk
Ingefær "et lille stykke frisk"
et lille stykke frisk
1
stk
Citron
1
kvist
Rosmarin (frisk) "eller 1/2 spsk tørret"
eller 1/2 spsk tørret
1
kvist
Timian (frisk) "eller 1/2 spsk tørret"
eller 1/2 spsk tørret
Sauce
4 - 5
dl
Stegesky
1
spsk
Hønsebouillon "flydende koncentreret"
flydende koncentreret
1
dl
Madeira
1
dl
Portvin
1,5
spsk
Gele
1
spsk
Maizena / maizenamel
1
stk
Skalotteløg
1
spsk
Smør
Salt
Peber
Gåsefedt "eller olivenolie"
eller olivenolie
Kartofler
0,8 - 1
kg
Kartoffel / kartofler "faste f.eks. Bintje"
faste f.eks. Bintje
0,5
dl
Sukker / melis / stødt melis
Salt
Peber
Rødkål
0,5
stk
Rødkål
3
dl
Vand
2
dl
Rødvin
1,5
dl
Honning
4
stk
Nellike "hele"
hele
2
stk
Kanelstang / kanelstænger
Salt
Peber

Fremgangsmåde
Gåsen
Forvarm ovnen til 175º. Udkern 3 æbler og skær dem groft ud. Skyl appelsinen godt og skær den i både. Bland æble- og appelsinstykker med svesker og krydderier. Kom salt og peber på. Gnid gåsen ind- og udvendig med snitfladerne på den halverede citron. Læg fyldet i gåsen. Anbring den i en bradepande med brystet opad. Hæld 4 dl koldt vand ved. Sæt fuglen i ovnen og steg den 2 1/2-3 timer - dryp den jævnligt med skyen. Hæld 3 dl koldt vand over gåsen og giv den 10 min. mere, til skindet bliver sprødt.

Saucen
Hak løget og svits det i smør i en gryde. Tag bradepanden ud af ovnen og si skyen over i gryden med løget. Skum fedtet af og sæt det til side. Kog skyen op med bouillon, madeira og portvin. Lad det småkoge 15 min, og tilsæt geleen. Jævn saucen med maizena udrørt i lidt vand. Smag til med salt, peber og evt. lidt mere gele.

Kartoflerne
Skræl og kog kartoflerne. Rist dem på panden i gåsefedt, strø sukker over og lad dem stå til de er sprøde på overfladen. Kom salt og peber på.

Rødkålen
Skær rødkålen i så tynde skiver som muligt. Svits dem i gåsefedt. Tilsæt honning og krydderier, samt vand og vin. Lad kålen småkoge til den virker mør - tjek med tænderne! Smag til med salt og peber, samt evt. ekstra honning.

Fyldet
Udkern de sidste 3 æbler og skær dem i både. Brun dem i lidt smør. Bland æblebådene med sveskerne fra fyldet og server det som tilbehør.

Der er nok til 4-6 personer.


Søgeord: gås, juleopskrifter, mad, julegås
Om Opskriften
Sværhedsgrad: Svær
Pris: Dyr
Opskrift: Mad

Kategori:
Hovedret

Opskriftstype:
Fest egnet , Hverdagsmad

Højtider:
Jul , Mortens aften , Thanksgiving

Begivenheder:
Julefrokost

Søgeord:
gås, juleopskrifter, mad, julegås
Muligheder

Mad og Drikke - www.mad-og-drikke.dk

Du benytter en forældet browser til internettet, hvilket kan være farligt. Læs mere her